Een derde bal of ontsteking aan het zitvlak. De renners van de Tour de France hebben het zwaar te verduren. Maar ook de recreatieve fietser kan tijdens een flinke fietstocht last krijgen van zadelpijn. Maar wat wordt er nu eigenlijk precies verstaan onder zadelpijn?

Zadelpijn
Er wordt wel eens gedacht dat zadel- of zitpijn vooral voorkomt bij vrouwen, maar niets is minder waar. Pijn aan het kruis heeft iedereen wel eens. Het is meestal een combinatie van druk, wrijving en een ontsteking. Bij zadelpijn is er sprake van een onderhuidse beschadiging van het weefsel van de billen. Dit gebeurt doordat je met je billen langdurig op een hard en meestal klein oppervlakte rust. De pijn gaat met voldoende rust vanzelf wel weer over. Maar van fietsen komt het er toch meestal niet van.

Zadelpijn kun je het beste te lijf gaan door een fiets te nemen met een voor jouw lichaam juiste frame, een goede afstelling van zadel en stuur en een comfortabel zadel. Begin eerst ook met kleine afstanden te fietsen en bouw langzaam op. Zo kweek je als het ware ‘zitvlees’. Door af en toe een stop in te lassen, houd je je billen wat langer pijnloos.

Bron: Fietsersbond.nl